Een wijnstreek
Wijngaarden en druivensoorten
Al in 1526 werden de eerste wijngaarden in Couthuin geregistreerd, op een locatie die bekendstaat als “Au bois de la vignette”. De uitgekozen plek, bestaande uit voormalige landbouwgrond, ligt op een bodem die goed draineert dankzij de nabijheid van zandsteen- en schistrotsen op geringe diepte.
De wijngaard, uitgestrekt over 8 hectare, is beplant met diverse druivensoorten die speciaal zijn geselecteerd voor de productie van ‘noordelijke’ wijn. Deze zijn met de hand geplant door een Franse vakman, met respect voor de bodem.
Druivensoorten
In april 2018 werd de eerste fase van de aanplant uitgevoerd over een totale oppervlakte van 4 hectare, in april 2019 gevolgd door de toevoeging van nog eens 600 Chardonnay wijnstokken. Zorgvuldig geselecteerde druivensoorten, waaronder Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir en Müller-Thurgau, worden gebruikt om een wijn met een kenmerkende smaak te creëren.
Een tweede aanplantfase begint in april 2020, dit keer op 3,5 hectare Chardonnay en Pinot Gris.
In mei 2022 wordt in een derde fase Pinot Noir toegevoegd aan de voorkant van de wijnmakerij. Tot slot zal in 2023 Pinot Meunier worden aangeplant om de wijngaard te voltooien.
Een nieuwe aanplantfase is gepland voor 2026.
Om een wijn met een originele smaak te verkrijgen, zijn uitzonderlijke druivenrassen geselecteerd:
- Chardonnay - 3 ha
- Müller-Thurgau (of Rivaner) - 1 ha
- Pinot Gris - 1.8 ha
- Pinot Noir - 1.2 ha
- Pinot Meunier - 1 ha
Deze traditionele druivensoorten worden gebruikt voor de productie van stille en mousserende wijnen van hoge kwaliteit die de kenmerken van dit uitzonderlijke terroir volledig tot uitdrukking brengen, dankzij de combinatie van rotsachtige bodem, een goede ligging op het zuiden, een helling die overtollig water afvoert en de ligging van de wijngaard in het hart van het bos. Dit laatste betekent dat de wijngaard een uitzonderlijke biodiversiteit heeft. In deze open omgeving is Domein Vins des Cinq vastbesloten om een wijngaard te creëren die gericht is op duurzame ontwikkeling en respect voor het milieu. De biodiversiteit wordt gestimuleerd door een combinatie van grazende dieren (schapen), bijenkorven, insectenhuizen en vaste planten om vlinders en kleine insecten aan te trekken.
Een wijngaard op een uitzonderlijk terroir
De wijnmakerij ligt op de linkerhelling van de Maas (nr. 35 op de kaart) op het zuiden, waardoor de wijnstokken maximaal zonlicht krijgen.
De ondiepe kleigrond rust op een ondergrond van schist en zandsteen. De wortels van de wijnstokken zijn gemiddeld 2 tot 5 meter diep. De wijnstok moet zijn wortels diep in het gesteente steken om zijn mineralen te vinden. Afhankelijk van het perceel dragen deze twee steensoorten hun mineraliteit bij aan de wijn.
We zijn lid van de Association des Vignerons de Wallonie en dragen zo bij tot de promotie van wijn in België.
Wil je meer weten over de Waalse en Belgische wijnbouwgebieden?
- Biowallonie publiceerde in september 2024 een speciaal rapport (FR) over dit onderwerp.
- De FOD Economie heeft een rapport gepubliceerd over de Belgische wijnbouw in cijfers: oogst en erkenning in 2023.