Onze geschiedenis

Het avontuur vins des cinq

Drie pijlers vormen de basis van Wijndomein Vins des Cinq

Hout en wijnstokken

Bois de Wanhériffe

Biodiversiteit

Door de jaren heen heeft onze vader stukje bij beetje het bos van Wanhériffe getransformeerd tot wat het nu is, met als doel de duurzaamheid en het behoud ervan te waarborgen. Deze creatie van bosrijk erfgoed is met een geest van innovatieve duurzaamheid uitgevoerd, gedreven door de overtuiging en het verlangen om een echte geschiedenis te schrijven. Het vertelt het verhaal van een plaats, een locatie, een landschap bevolkt door eiken, douglassparren, haagbeuken, berken en lariksen. Het completeren met beschermde gebieden voor flora en fauna, en het laten staan van een groot aantal dode bomen voor voedsel en bescherming van vele soorten zoals spechten, boomklevers en nachtroofvogels, maakt het geheel af.

Dit prachtige bos, gelegen aan de linkeroever van de Maas tussen Andenne en Huy, kenmerkt zich door een ruig landschap met verschillende beken die bovenaan de hellingen ontspringen en in kleine, steile valleien naar de Maas stromen. De biodiversiteit en de implementatie van duurzaam beheer gedurende meer dan 20 jaar brengen dit bos tot leven. Onze vader verdient lof voor zijn visie en moed om een groot, samenhangend project uit te voeren, gebaseerd op het geloof in de waarde van de grond en het bos. Dankzij zijn bosbouwbeheer, in balans met het behoud van biodiversiteit, heeft dit bos het PEFC-certificaat en Wildlife Estates ontvangen. De schistachtige bodems, kenmerkend door zomerse droogte, huisvesten talrijke diersoorten van grote erfgoedwaarde. Dit bos is een van de grootste schatten van de familie en vormt een van de drie pijlers van Wijndomein Vins des Cinq.

Een familieproject

La Famille Grégoire du Domaine Vins des Cinq

Het begin

Dit bos heeft jarenlang bijgedragen aan het versterken van de familiegeest en broederschap. Deze plek van ontmoeting, delen en ontdekking heeft generaties in staat gesteld samen te komen, te discussiëren over bosbeheer vandaag de dag, en te genieten van buitengewone wandelingen. De kleinkinderen vinden het geweldig om bij de vijver te spelen of te varen met vrienden en familie. Dit project heeft de familiegeest rondom de natuur versterkt en het belang van gezamenlijke momenten benadrukt, met respect voor het milieu en de biodiversiteit. Vandaag de dag wordt deze activiteit beheerd als een familiebedrijf dat zorgt voor het behoud en herstel van het bos.

Deze tweede pijler van de oorsprong van Domaine Vins des Cinq is gebaseerd op de overdracht en versterking van de familiegeest.

Wijn, een bron van plezier

Gedurende onze hele kindertijd werden onze broers en zussen ondergedompeld in de cultuur van wijn, vaak Bourgogne, gerijpt in de wijnkelder van de familie.

Onze vader leerde ons hoe we oude Luikse flessen moesten schoonmaken zodat ze opnieuw konden worden gevuld met wijnen die in vaten uit Frankrijk werden geïmporteerd. Het was een leuke gezinsactiviteit. Urenlang werd elk vat schoongemaakt met water en een dosis loodkorrels. Hard werken om onzuiverheden te verwijderen, eindigend met een volledige spoeling van elk vat. De smaakhorizon van ieder van ons werd geopend door het proeven en waarderen van wijnen van uitstekende kwaliteit.

Vandaag, achteraf gezien, hebben de broers en zussen het belang begrepen van hun oenologische opleiding, geïnitieerd door hun vader als de derde pijler van het ontstaan van Wijndomein Vins des Cinq.

Vue du Domaine Vins des Cinq
Vue aérienne du Domaine Vins des Cinq

De wijngaard vandaag

De wijngaard was het geesteskind van vier broers en een zus die vastbesloten waren om het land en het natuurlijke erfgoed van de locatie te cultiveren en te ontwikkelen. In dit geval was de landbouwgrond ideaal geschikt voor wijnstokken, met zijn op het zuiden gelegen klei-leembodem op schist en zandsteen.

Er werd een naam gevonden. Wijndomein Vins des Cinq was geboren! De wijn van vijf broers en zus.

Dankzij de energie, het enthousiasme, de nauwgezetheid en de ervaring van deze broer en zus is het project in de loop der jaren uitgegroeid tot een wijngaard van formaat met 8 hectare wijnstokken. Elk van de broers en zussen heeft een welomschreven rol en zorgt er samen voor dat de doelstellingen die ze zichzelf hebben gesteld, worden bereikt, onder de welwillende vleugels van hun moeder en met de onschatbare hulp van de vele enthousiastelingen die hen dagelijks helpen.

Wijndomein Vins des Cinq wacht op u. We kijken ernaar uit u te verwelkomen en u dit prachtige wijndomein te laten ontdekken.

Scroll naar boven