Menu Sluiten

Wijndomein Vins des Cinq

Belgische wijngaard

Het wijndomein Vins des Cinq is een Belgische wijngaard van 7,5 hectare geplant op de hellingen van de Maas.  Het domein bevindt zich in een uitzonderlijk kader in Couthuin, tussen Namen en Hoei. Het domein zal witte wijnen en schuimwijnen uit de biologische wijnbouw produceren.

Domaine Vins des Cinq | Vignes en automne
Vignoble belge Domaine Vins des Cinq

- Nieuws van de wijngaard

De 2021 projecten

2021 zal weer synoniem zijn met vele projecten in de wijngaard: de eerste oogst van afgelopen september was voor ieder van ons een bijzonder moment. De oogst werd echter verkocht aan een wijnbouwer. Inderdaad, we waren technisch gezien nog niet in staat om er dit jaar wijn van te maken. De bouwvergunning voor de wijnmakerij is afgelopen november door de gemeente afgegeven en de werkzaamheden zijn in februari begonnen met als doel de oogst van september 2021 in onze installaties te kunnen persen (ook al is het tijdbestek krap). De eerste flessen zouden in 2022 klaar moeten zijn… na 5 jaar werk en geduld. We zullen dus de ontwikkeling van het project in 2021 voortzetten. Na de aanwerving van een Chef de Culture in 2020 zal een jonge keldermeester zich de komende maanden bij het team voegen.

De site blijft het onderwerp van bijzondere aandacht om de toegang tot iedereen zo aangenaam mogelijk te maken. De komende weken zullen enkele honderden meters hagen worden geplant. Zodra de sanitaire maatregelen het toelaten, willen we de openings- en ontdekkingsdagen van de wijngaard vernieuwen om dit avontuur met zoveel mogelijk mensen te delen. Verschillende projecten zijn nog in volle gang (didactische ontdekking van het bos en de wijngaard, …) alle andere suggesties zijn welkom.

Het snoeien van de wijnstok

Sinds begin 2021 snoeit Domaine Vins des Cinq elk weekend de wijnstokken. Dit is een wijnbouwkundige ingreep die tot doel heeft de groei van de wijnstokken te beheren en de productie van druiven in kwaliteit en kwantiteit te regelen. Eerst snoeiden we de oude wijnstokken in eenvoudige Guyot, waarbij we ons probeerden voor te stellen hoe elke wijnstok de komende twee jaar zou evolueren. Dit was een zeer nauwkeurig karwei dat werd uitgevoerd door het team dat voor dit doel was opgeleid. Ten tweede zijn onze vrijwilligers, onder toezicht van onze wijngaardbeheerder, begonnen met het snoeien van de jonge wijnstok die in 2020 is geplant, om hem alle kracht te geven die hij nodig heeft voor dit tweede wijnbouwjaar.

Taille 2021

Oogst 2020

Een geweldig jaar voor druiven!

Op zaterdag 19 september, op een mooie zonnige dag, stond het Domaine Vins des Cinq samen met 40 vrijwilligers die de regels van de afstand respecteerden, klaar om de druiven te oogsten die dankzij de prachtige septemberzon tot volle rijpheid waren gekomen. Dit jaar was een goed jaar. Deze oogst van het 3e blad, geplant in 2017, is dus de eerste oogst van het Domaine Vins des Cinq.

Omdat onze wijnmakerij nog niet klaar is om deze prachtige oogst te verwelkomen, heeft het Domaine Vins des Cinq besloten om de hele oogst te verkopen aan een collega-wijnmaker. Deze oogst is het hoogtepunt van een jaar wijnbouw en de ontdekking van het beroep van wijnbouwer. We willen iedereen bedanken die ons het hele jaar door en tijdens de oogst heeft geholpen.