Menu Sluiten

Wijndomein Vins des Cinq

Belgische wijngaard

Het wijndomein Vins des Cinq is een Belgische wijngaard van 7,5 hectare geplant op de hellingen van de Maas.  Het domein bevindt zich in een uitzonderlijk kader in Couthuin, tussen Namen en Hoei. Het domein zal witte wijnen en schuimwijnen uit de biologische wijnbouw produceren.

Domaine Vins des Cinq | Vignes en automne
Vignoble belge Domaine Vins des Cinq

- Nieuws van de wijngaard

De bouw van de wijnmakerij

De bouw van de wijnmakerij is een belangrijke stap in een wijngaard. Het zal de oogst, de vinificatie en de opslag van de wijn na de oogst mogelijk maken. De werkzaamheden aan de wijnmakerij zijn op 4 januari 2021 begonnen met als doel de wijnoogst van 2021 in onze wijnmakerij te ontvangen.

Op 7 juli werden de 17 inox cuves geïnstalleerd in aanwezigheid van het hele team, inclusief onze keldermeester die toezicht hield op de aankomst van deze imposante cuves. De pers waarmee de druiven zullen worden geperst om het sap eruit te halen, heeft zijn plaats in de wijnmakerij ingenomen.

De rest van het gebouw wordt afgewerkt. Dit gedeelte omvat de kantoren, de ontvangst- en verkoopruimte en de verschillende technische ruimten. De wijnmakerij zal operationeel zijn tijdens de volgende oogst, die voor eind september is gepland.

Wij hopen het hele project tegen eind oktober 2021 te voltooien.

de wijnmakerij

Het snoeien van de wijnstok

Sinds begin 2021 snoeit Domaine Vins des Cinq elk weekend de wijnstokken. Dit is een wijnbouwkundige ingreep die tot doel heeft de groei van de wijnstokken te beheren en de productie van druiven in kwaliteit en kwantiteit te regelen. Eerst snoeiden we de oude wijnstokken in eenvoudige Guyot, waarbij we ons probeerden voor te stellen hoe elke wijnstok de komende twee jaar zou evolueren. Dit was een zeer nauwkeurig karwei dat werd uitgevoerd door het team dat voor dit doel was opgeleid. Ten tweede zijn onze vrijwilligers, onder toezicht van onze wijngaardbeheerder, begonnen met het snoeien van de jonge wijnstok die in 2020 is geplant, om hem alle kracht te geven die hij nodig heeft voor dit tweede wijnbouwjaar.

In de zomermaanden worden de wijnstokken door het team van Domaine Vins des Cinq getopt en gesnoeid om de groei van de wijnstokken te bevorderen.

wijnstok snoeien