Menu Sluiten

Wijndomein Vins des Cinq

Belgische wijngaard

Het wijndomein Vins des Cinq is een Belgische wijngaard van 7,5 hectare geplant op de hellingen van de Maas.  Het domein bevindt zich in een uitzonderlijk kader in Couthuin, tussen Namen en Hoei. 

Het domein produceert witte wijn, rosé wijn en biologische mousserende wijn.

Domaine Vins des Cinq - Belgian Wine

Laatste nieuws uit de wijngaard

Guyot snoeien

In deze tijd van het jaar snoeit ons team. Op Domaine Vins des Cinq doen we aan eenvoudige lange Guyot-snoei, een nauwgezette wijnbouwpraktijk die ontworpen is om verschillende doelstellingen te bereiken die cruciaal zijn voor het optimale beheer van een wijngaard.

Ten eerste is het belangrijkste doel van deze techniek om de natuurlijke ontwikkeling van de wijnstok te beperken en zo te voorkomen dat de scheuten te lang worden. Deze beheersing van de groei bevordert een evenwichtige verdeling van de energie van de plant, wat bijdraagt aan een meer geordende structuur en onze teeltwerkzaamheden vergemakkelijkt.

Ten tweede speelt de lange Guyot-snoei een essentiële rol bij het reguleren van het aantal en het volume van de toekomstige trossen. Door de snoei zorgvuldig aan te passen, streeft ons team naar een optimale oogst, zowel kwantitatief als kwalitatief. Dit nauwkeurige beheer zorgt er ook voor dat de druiven gelijkmatig rijpen, wat de productie van wijnen van topkwaliteit garandeert.

Ten slotte is een derde belangrijke doelstelling van deze praktijk het beperken van het aantal knoppen, waardoor de wijnstok zich aanpast aan de specifieke omstandigheden van zijn omgeving. Deze aanpak helpt om een gecontroleerde groeikracht in de wijnstok te behouden, aangepast aan de capaciteiten van de omgeving. Door de groeikracht te controleren, zorgen we voor een lange levensduur van de wijngaard, bevorderen we de gezondheid op lange termijn en optimaliseren we de opbrengst met respect voor de kenmerken van het terroir.

Kortom, het snoeien van de lange Guyot groeit uit tot een holistische strategie, gericht op het in evenwicht brengen van de groei, het reguleren van de druivenproductie en het aanpassen van de wijnstok aan zijn omgeving, allemaal met het uiteindelijke doel om wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te verkrijgen en de duurzaamheid van de wijngaard te garanderen.

Domaine Vins des Cinq - Vignoble belge

In de lente van 2024

Het succes van onze jaargang 2022 betekent dat we je in de lente van 2024 moeten uitnodigen voor nieuwe flessen.

Aangezien al onze productie nu verkocht is, kunnen we niet langer leveren of reserveringen accepteren.

We zien je graag terug bij de lancering van ons wijnjaar 2023.

De kelder van Domaine Vins des Cinq is geopend op afspraak.