Menu Sluiten

Wijndomein Vins des Cinq

Belgische wijngaard

Het wijndomein Vins des Cinq is een Belgische wijngaard van 7,5 hectare geplant op de hellingen van de Maas.  Het domein bevindt zich in een uitzonderlijk kader in Couthuin, tussen Namen en Hoei. Het domein zal witte wijnen en schuimwijnen uit de biologische wijnbouw produceren.

Domaine Vins des Cinq | Vignes en automne
Vignoble belge Domaine Vins des Cinq

- Nieuws van de wijngaard

De bouw van de wijnmakerij

De bouw van de wijnmakerij is een belangrijke stap in een wijngaard. Het zal de oogst, de vinificatie en de opslag van de wijn na de oogst mogelijk maken. De werkzaamheden aan de wijnmakerij zijn op 4 januari 2021 begonnen met als doel de wijnoogst van 2021 in onze wijnmakerij te ontvangen.

Op 7 juli werden de 17 inox cuves geïnstalleerd in aanwezigheid van het hele team, inclusief onze keldermeester die toezicht hield op de aankomst van deze imposante cuves. De pers waarmee de druiven zullen worden geperst om het sap eruit te halen, heeft zijn plaats in de wijnmakerij ingenomen.

De rest van het gebouw wordt afgewerkt. Dit gedeelte omvat de kantoren, de ontvangst- en verkoopruimte en de verschillende technische ruimten.

Wij hopen het hele project tegen eind februari 2022 te voltooien.

Wijndomein XXV

De oogst van 2021

De oogst van 2021 van het Domaine Vins des Cinq vond plaats op 2, 4 en 5 oktober. Een dertigtal vrijwilligers hebben om beurten de druiventrossen geoogst en schoongemaakt.

Deze drie oogstdagen waren bijzonder voor het hele team. Voor het eerst konden wij onze eigen installaties (persen, kuipen, enz.) gebruiken die in de kelder waren geïnstalleerd, ondanks een slechte oogst.

Zoals veel van onze wijnbouwcollega’s hebben wij te lijden gehad van de ziekten die samenhangen met de vochtigheid van een moeilijke zomer, nadat we na de voorjaarsvorst bijna 50% van onze oogst hadden verloren.  Onze sappen van 2021 zullen volledig worden omgevormd tot mousserende wijnen die in 2023 te koop zullen zijn.

Een beetje meer geduld en dank aan onze oogstvrienden!

Vendanges 2021