Onze waarden

Een duurzaam domein

Respect voor de natuur

Grote biodiversiteit

Wijndomein Vins des Cinq ligt in een uitzonderlijk gebied van wijngaarden op het zuiden, weiden en bossen langs de Maas.

Met bijzondere aandacht voor landschapsbehoud en biodiversiteit wordt het domein beheerd. Vanaf het begin worden de wijnstokken biologisch verbouwd, wat betekent dat er geen herbiciden of insecticiden worden gebruikt. Als meststof dient enkel compost van plantenresten, inclusief de druivenmost na de oogst. Tegen meeldauw en oïdium wordt enkel met biologische middelen gespoten, gebruikmakend van een speciaal ontworpen recuperatiespuit die de hoeveelheid product op de wijnstokken significant vermindert.

De tussenrijen zijn ingezaaid met gras om de bodem te beschermen, organisch materiaal te behouden en regenwaterafvoer te beperken.

De wijnstokken zijn beplant met druivenrassen, gekozen vanwege hun geschiktheid voor het Belgische klimaat, en de onderstammen zijn uitgekozen op hun weerstand tegen droogte en de kleiachtige bodem van de wijngaard. De winterse snoei is een ‘zachte’ snoeimethode die de sapstroom beschermt en de levensduur van de wijnstokken verlengt. Veel werk in de wijngaard, inclusief de oogst, wordt handmatig verricht door honderden vrijwilligers die jaarlijks terugkeren.

Tussen de wijngaardpercelen is bijna een kilometer hagen aangeplant, wat een ideale habitat vormt voor wilde dieren, vooral insectenetende vogels. De wijnmakerij, waar de wijnen rijpen, is energie-autonoom dankzij 35 fotovoltaïsche panelen die de benodigde elektriciteit opwekken. Ook is er een laadpunt voor elektrische auto’s geïnstalleerd.

Het afvalwater wordt verzameld in een openlucht lagune waar organisch materiaal en slib bezinken alvorens het gezuiverde water naar een nabijgelegen beek wordt geleid. Al het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor niet-drinkwaterdoeleinden zoals het wassen van de grond, tractoren, irrigatie, etc. Daarnaast worden de aangrenzende bossen beheerd om een evenwicht te bewaren tussen houtproductie, waterafvoerbeheer en biodiversiteitsbehoud. Dit beheer is gecertificeerd door PEFC en Wildlife Estates.

Taille en Guyot au Domaine Vins des Cinq
Panneaux photovoltaïques au chai du Domaine Vins des Cinq

Gecertificeerde biologische wijnbouw

Het produceren van kwaliteitswijn staat centraal bij Domaine Vins des Cinq. De wijngaardbeheerders besteden volle aandacht aan het beheer van de wijngaard, aangezien de aroma’s van de wijn hoofdzakelijk van de druiven komen. Dit vraagt om aandachtig te zijn vanaf het moment van de wijnstokteelt.

De kalender voor wijnstokken ziet er als volgt uit:

  • In de lente ontwaken de wijnstokken als de knoppen openen en de bloemen verschijnen.
  • In de zomer vormen en rijpen de druiven.
  • In de herfst vindt de druivenoogst plaats.
  • In de winter worden de wijnstokken gesnoeid.

In de wijngaard wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt onder het biologische label, sinds 2021 gevalideerd door Certisys, met respect voor de biodiversiteit van het plantendek tussen de wijnstokrijen en in de omringende hagen die onderdak bieden aan vele bewoners zoals insecten, vogels en kleine zoogdieren. Het domein vermijdt chemische meststoffen, herbiciden en insecticiden om de bodem te beschermen, een uitdagende maar lonende benadering die past bij onze visie van productie in harmonie met de natuur.

Duurzame ontwikkeling

Scroll naar boven