Over
Ontdek onze wijngaard
Rond de wijngaarden
Ontdek onze wijngaard
Nederlandse vertaling van de verklarende borden rond de wijngaard XXV.
Onze vrienden de bijen
De bijenkorf is het huis, het kraamverblijf en de fabriek voor de 20.000 tot 80.000 bijen die er wonen. Dit huis dient om de bijen te beschermen tegen kou, hitte, regen en vijanden. De bijen bouwen kleine nissen, cellen genaamd, in de bijenkorf met was.
Ze slaan honing en stuifmeel op in deze cellen, die ze verzamelen als ze van bloem naar bloem trekken, op zoek naar voedsel.
In de bijenkorf legt de koningin 1.500 tot 2.000 eitjes per dag, één per cel.
De imker, degene die de bijen houdt, oogst de honing ten minste eenmaal in het voorjaar en eenmaal in de zomer.
De bij heeft een belangrijke rol in het behoud van de natuur. Net als de wind en andere insecten, helpen zij bij de bevruchting van fruit. Op die manier kunnen planten zich voortplanten en kunnen wij de vruchten eten. Daarom heeft de Miel des Petits Talus haar bijenkasten geïnstalleerd in de buurt van het Domaine Vins des Cinq.
@cari.be
Om honing te kopen : www.lemieldespetitstalus.com
Rue des Theysses, 3 – 4218 Couthuin
De basis van de wijn: de druif
Waar zijn druiven van gemaakt?
De steel: Dit is de tak die de druif met de wijnstok verbindt. Afhankelijk van de rijpheid en het jaar kan hij worden bewaard of van de druiven worden gescheiden (ontstelen) vóór de alcoholische gisting.
De schil: deze omhult de druif en beschermt het vruchtvlees. De dikte varieert naar gelang van de druivensoort. Ze bevat tannines en aroma’s. Tenslotte geeft ze de rode wijn zijn kleur.
Pitten: De druiven die voor de wijnbereiding worden gebruikt, bevatten allemaal pitten. Deze bevatten tannines die worden gebruikt bij de productie van rode wijn.
Het vruchtvlees: Dit is het vruchtvlees van de druif. Het is uit deze pulp dat meestal het kleurloze sap wordt gewonnen. Het is het belangrijkste deel van de druif en bevat water, suiker en aroma’s.
Wijndruiven zijn aanzienlijk kleiner en minder sappig en hebben een dikkere schil dan tafeldruiven.
De wijnmakerij
De wijnmakerij is de plaats waar de druiven worden verwerkt en tot wijn gemaakt.
Er zijn vele stadia in deze transformatie :
De wort : persing van de druivenbessen om druivensap te verkrijgen.
Alcoholische gisting : de gisten die van nature op de schil van de druiven aanwezig zijn, metaboliseren de suiker in de bes tot alcohol.
Malolactische gisting : appelzuur wordt melkzuur door de werking van bepaalde bacteriën, die ook van nature op de druiven aanwezig zijn.
Deze gistingsreacties geven de wijn ook veel aroma’s. Na de gisting laat men de wijn rusten (in kuipen, vaten, enz.): dit noemt men de rijping. Tijdens deze fase ontwikkelen zich nieuwe aroma’s. Na enkele maanden of zelfs enkele jaren wordt de wijn gebotteld, klaar om gedronken te worden… of om te rijpen !
Wanneer een schuimwijn wordt gemaakt, wordt de wijn gebotteld na de malolactische gisting. Hij ondergaat een tweede alcoholische gisting in de fles : dit is wat de bubbels zal geven !
Deze techniek is de méthode traditionnelle. Daarna laat men de wijn rusten: de belletjes vormen zich en de aroma’s ontwikkelen zich. Wanneer de tweede gisting is afgelopen, openen we de flessen en verwijderen we het bezinksel van de gisting (dégorgement). Daarna voegen we de verzendingslikeur toe (elke wijnmaker heeft zijn eigen recept) en krijgt de fles zijn definitieve kurk.
Op Domaine XXV vinifiëren en rijpen we onze wijnen met respect en aandacht voor het terroir en met zo min mogelijk interventie.
Wijngaard XXV
Voor de helft aangeplant in 2018 voor de helft en in 2020 voor de andere helft, beslaat het Domaine Vins des Cinq ongeveer 8 hectare.
De keuze van de druivenrassen is gemaakt na analyse van de locatie, de blootstelling en de kenmerken van het terroir.
Chardonnay, Pinot noir, Pinot meunier en Müller-Thurgau, en sinds kort ook Pinot gris, zijn de gekozen rassen.
De werkzaamheden aan de wijnstokken beginnen in de winter (over het algemeen van januari tot maart) met het snoeien en worden het hele jaar door voortgezet (ontbladeren, ontbladeren, inbinden, verwijderen van bladeren, enz.) om in september-oktober druiven te verkrijgen met een goede rijpheidsgraad.
Deze druiven, geproduceerd door verantwoorde landbouw, worden met de hand geoogst en in kleine kratten naar de wijnmakerij vervoerd.
De integratie van de wijnstok in zijn ecosysteem en het behoud van de biodiversiteit zijn waarden die het domein na aan het hart liggen. Het werk is dus zeer belangrijk: het stelt ons in staat het “onkruid” dat aan de voet van de wijnstokken groeit, onder controle te houden. Het is ook mogelijk een grasbedekking te kiezen die samen met de wijnstokken zal groeien.
De teeltkeuzes worden dan ook met dit doel voor ogen gemaakt: er wordt alleen gewied door de grond te bewerken, er worden geen onkruidverdelgingsmiddelen gebruikt. Wij hebben ook een grasbedekking aangebracht die is aangepast aan het terroir, de bodem, het klimaat, enz. en die veel aan de wijnstok brengt!
Aangeplante druivenrassen
Verschillende soorten wijnstokken worden gebruikt om wijn te maken.
Deze variëteiten worden druivenrassen genoemd. Deze variëteiten onderscheiden zich door de vorm van hun bladeren en trossen, maar ook en vooral door de kenmerken van hun druiven (smaak, suikergehalte, enz.).
De druiven van deze variëteiten kunnen twee kleuren hebben : wit en zwart.
De druivensoorten die rondom u zijn aangeplant zijn :
Witte druivenrassen : Chardonnay, Müller-Thurgau en Pinot gris
Zwarte druivensoorten : Pinot meunier, Pinot noir.
Uit deze rassen zal witte wijn, mousserende wijn en rode wijn kunnen worden geproduceerd.
Een wijn die monocépage wordt genoemd, is een wijn die slechts met één druivenras wordt gemaakt. Bijvoorbeeld, Chardonnay.
De wijn kan ook het resultaat zijn van een mengsel van verschillende druivensoorten. Dit is meestal het geval voor mousserende wijnen. Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier worden vaak gebruikt bij de productie van dit soort wijn.
In de wijngaard
Knopbreuk in de lente : De knop gaat open en de knop komt tevoorschijn (vóór het blad en de bloemen die de vrucht zullen voortbrengen). De bloeiperiode is een delicaat moment voor de wijnbouwer, vooral met het oog op vorst.
🍇 Bestrijding van de vorst (kaarsen, windmolens, tractorpassages…)
Bloei aan het eind van de lente/begin van de zomer : kleine witte bloemen verschijnen aan de basis van de wijnstok.
🍇 Ontbotten: het verwijderen van ongewenste knoppen van de wijnstok
🍇 Opstapelen: maakt een betere ontwikkeling van de druiventrossen en de doorgang van tractoren door de rijen wijnstokken mogelijk.
Zomervruchtzetting : de druiven beginnen zich te vormen in de bevruchte bloemen.
🍇 Ontbladering : betere rijping van de druiven en goede beluchting van de trossen.
Veraison in de zomer : De druiven kleuren rood of geel.
Rijping aan het einde van de zomer : De druiven rijpen en worden geladen met suiker, verliezen zuurheid… tot aan de oogst!
🍇 Oogsten : Het oogsten van de rijpe druiven om er wijn van te maken.
🍇 Hier worden de druiven met de hand geplukt.
Rust van de wijnstok aan het einde van de herfst/winter : De wijnstok verliest zijn bladeren en gaat in de winter in rust. Hij leeft van zijn reserves.
🍇 Snoeien van de wijnstok : selectie van de takken voor het volgende jaar.
🍇 Er zijn verschillende soorten snoei, afhankelijk van het druivenras en het wijnbouwgebied.
🍇 Hier wordt de wijnstok gesnoeid in Guyot Poussard.
Te veel alcohol is slecht voor de gezondheid